Sunday, September 21, 2014

BEETROOT pengganti food coluring RED VELVET

Assalamualaikum

Siapa yang tak kenal dengan RED VELVET ni.. Untung btul RED VELVET ni semua orang tergila2 kan kau. Semua orang kenal kau.. 

WAH!! FEMES kau jah!! 



Yang tak tahu tu agak kesian lah sikit..Meh nak bagitau ape tu Red Velvet..

RED VELVET ialah Kek yang bewarna merah terang atau merak kecoklatan dan akan digandingkan dgn creamcheese sebagai topping. Kandungan dalam Red Velvet selalunye ialah buttermilk,cocoa powder,tepung dan pewarna..

TAPI...

50% je antara semua tu yang tau macam mane nak cipta kau jah..
dan 20% je yang tau macam mane nak bagi kau nampak merah menyala dan merah kecoklatan..

Ramai jugak kawan2 yang tanye ape yang membuatkan RED VELVET ni merah??

Jawapannya : food colouring lah..

Sebenarnya kite juga boleh menggunakan BEETROOT untuk memberi colour pada RED VELVET.
 Apa rupa beetroot dan apa rasenya?




Beetroot ni xde rase..Rasenye kosong..tapi die hebat dalam mengeluarkan warna merah..Kalau kita basuh saje air basuhan tu dah colour merah..

Boleh juga rebuskan beetroot dan jadikan ia paste untuk masukkan ke dalam kek.
Atlease kite tak lah gunakan terlampau banyak food colouring kan?

Bagi yg MALAS tu gune jelah pewarna..abis cerita :)

Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment